27 Nisan 2011 Çarşamba

BERCK KITE FESTIVAL (UÇURTMA FESTİVALİ)

Uçurtma deyince aklıma hep çocukken defter kağıdından yaptığım saçma sapan uçurtmalar ve birde ''uçurtmayı vurmasınlar'' filmi geliyor. Film burada biraz acılı kaçıyor tabi.

Uçurtmanın ne kadar populer olduğunu ve dünyanın birçok yerinde festivallerinin yapıldığını bu festivale gitmeye karar verdiğimizde öğrendim. İnternette ''kite festival'' diye arattığınız zaman karşınıza çıkacak festival listesi bir hayli uzun.

Berck, Fransa'nın kuzeyinde, Calais bölgesinde bir kasaba. Bazen ismi ''Berck Sur Mer'' olarak da söyleniyormuş. Yaşadığım Jurbise kasabasına uzaklığı 214 km., yaklaşık 3 saatlik bir yol. Ukem Barış'a en yakın nokta.

Biz bu aktiviteye gitmeye karar verdiğimiz andan itibaren, '' Türk piknikçi'' genlerim kıpraşmaya başladı. Bizi gittiğimiz yerde az rezil edecek şekilde piknik çantasını hazırladım, sabah ilk trenle gelen Ayşenur çocuğunu istasyondan toplayıp yola koyulduk. Yol tabi beklendiği üzere 3 saat sürmedi, trafik nedeniyle daha fazla sürdü.
Ama yılmadık ve Berck'e ulaştık. İnanılmaz kalabalık trafiğin ardından inanılmaz kalabalık bir festival alanı (bu arada festival alanı Berck Plajı) görünce, bu ne yaa demekten alamadım kendimi. Ama gördüğüm uçurtmalar karşısında ''biz uçurtma görmemişiz'' diye de geçirdim içimden.

Önce biraz festival çarşısında dolaştıktan - aslında ona dolaşmak denmez, yürümeye çalıştık - sonra plaja indik ve duvar kenarında, kendimizce beğendiğimiz bir yere oturup tezgahımızı açtık. E tabi öyle rahat rahat sereyim malzemeleri, yakayım piknik tüpünü gibi olmadı ama yine de etraftaki aileler basit küçük sandviçler, kraker, bisküvi gibi şeyler atıştırırken bizim çantadan mücver, köfte falan çıkınca biraz şaşırdılar. :) Tabi bu arada etrafta rengarenk, birbirinden güwel uçurtmalar uçuyor, bizde öyle hayran hayran bakıyoruz etrafa.

Bir süre sonra sözleştiğimiz üzere sevgili arkadaşım ve üst komşum Çiğdem ve eşi Şener abi ile buluştuk. Duvar dibi mekanımızdan ayrılıp, gösterilerin yapıldığı piste yakın bir yere konuşlandık. Sanırım Çiğdem'de de bende kıpraşan genlerden varki, onunda çantasından mercimek köfte, kek, meyve falan çıktı. O kalabalıkta başka bir Türk'ün gelip bizi bulması daha da kolay hale geldi anlayacağınız :))

Bu arada biz hem yiyip, hem etrafı izlerken takım yarışmaları yapılıyordu. Yarışma aralarında da enteresan danslarıyla (ki bazılarımız buna modern dans diyor) bizi bizden aldılar. Hava o kadar güzeldi ki... Ne güneşten bayılacak kadar sıcak, ne saçınız başınız birbirine karışacak ve tüm deliklerinize kum kaçacak kadar rüzgarlı idi. Yaniiii Berck uyumu yakalamıştı :P  Saat 6'ya kadar olan bölümü izledikten sonra biz köyümüze dönmeye karar verdik, Çiğdem'ler gece gösterilerini de izlemek için kaldılar.

Şimdi başka umurtma festivallerinin de tarihlerini buldum. Mesela 1 - 2 Mayıs tarihlerinde İngiltere'de iki yerde var; biri East Yorkshire Kite Festival, diğeri Layer Marney Kite Festival. Aslında http://www.thekitesociety.org.uk/events.htm     sitesi bu konuda size daha çok yardımcı olabilir. Youtube'dan da videolarını izleyebilirsiniz.

Sevgiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder