1 Nisan 2011 Cuma

BIRALAR-2













TOURNEY: Üreticisi '' Brasserie de Cazeau ''. Altın renkli bira. Alkol oranı % 6,7. Hafif acımsı, içimi rahat, bulanık görünümlü bir  bira. Filtreleme ve pastörizasyon yapılmıyor. İçtikten sonra da damakta hafif acımsı bir tat bırakıyor. Patates kızartmasıyla da peynirle de süper olur, hatta üçü bir arada daha da güzel olur sanki. Daha ne diyeyim, gelin için arkadaşlar.

QUINTINE AMBRÈE: Adından anladığınız üzere Amber bira. Bir ale çeşidi. Alkol oranı % 8.5. Karamel eklenmiş, kızıl sarı, hafif acı, bulanık görüntülü bir bira. Üreticisi '' Brasserie Ellezelloise''. Sembolü süpürgesi üzerinde uçan bir cadı. www.brasserie-ellezelloise.be sayfasına bakarsak ürettikleri diğer biraları da görebiliriz. Gruut Ambree daha güzel içimliydi sanki. 

DUCASSIS: Üretici firma '' Brasserie des Gèants'' (Giants' Brewery). Üst fermentasyon biraları arasında ilk kez frenk üzümünden yapılmış olanı. Alkol oranı %3. Rengi, kan portakalı renginde, berrak. Yapımında şeker kullanılmıyor, doğal meyve şekeri ile yapılıyor. % 30 oranında frenk üzümü suyu kullanılıyor. Diğer bira çeşitlerine bakmak isterseniz www.brasseriedeslegendes.be sayfasını ziyaret etmenizi öneririm. Çooook lezzetliydi!!!

GRUUT AMBRÈE: Gruut biralarının en önemli özelliği, biraların yapımında şerbetçi otunun kullanılmıyor olması. Bunun yerine herb (ot, bitki, şifalı bitki, siz hangisini kullanmak isterseniz) kullanılıyor. Daha önce ''biralar 1'' de Gruut Inferno'yu yazmıştım. Amber'in alkol oranı % 6.6, koyu bakır renkli bir ale. Yumuşak içimli, bitince ikinciyi içmek isteyeceğiniz bir bira. Yanında peynir güzel gider. Peynir dediysem öyle tam yağlı beyaz peynir değil. Kaşar türü peynirler. Bira festivallerinde standalardan biri mutlaka ''fromage'' (peynir) standı oluyor. 

MYSTIC PÈCHE: Şeftali suyu mu yoksa bira mı diye düşünebilirsiniz içtiğinizde. Alkol oranı % 3.7. 
Deniz kenarında otururken, canınız hafif alkollü bir şey isterse ve gittiğiniz o yörede de bu biradan varsa hiç düşünmeden için derim. Yapımında % 26 civarında doğal şeftali suyu kullanılıyor, öyle tatlandırıcı falan değil yani. Üreticisi ''Haacht Brouwerij (Brasserie/Brewery)''. Başka meyveli biraları da var. Eminim onlar da çok lezzetlidir. (www.haacaht.com)

LA TROUFETTE BROWN: Üreticisi '' Brasserie de Bastogne''. Sembolü domuz üzerindeki mutlu çocuk :)) %6.8 lik alkol oranı ile kendisi güzel bir ''brown ale''. Kavruk ve acımsı bir tadı var. İçtikten sonra da damakta bıraktğı acımsı tad devam ediyor. Adından da anlaşıldığı üzere koyu renkli. Doğal fermentasyonla yapılıyor, yapımında filtreleme ve pastörizasyon yok. 






**
Aşağıdaki biralar ise festival dışında tadılmış biralardır, bilgilerinize...


STELLA ARTOIS: Lager tipi bira. Hafif, altın sarısı, patlamış mısır ve patatesle güzel gidecek, Efes kıvamında bir bira. Alkol oranı %5. Belçika'nın Leuven yöresinin birası ancak İngilere'de de üretilmekte.
Burada her markette rahatlıkla bulunabilecek bir bira.

WATERLOO TRIPLE 7 TRIPLE: Çok güzel sarışın bir bira kendisi. Alkol oranı % 7.5. Çok acı olmayacak kadar olgunlaştırılmış, güçlü tadı olan bir bira. Servisini, Hıristiyanların özel ayinlerinde kulladıkları topraktan şarap kadehinde yapıyorlar. Ay yok içmem ben o zaman gibi bir tribiniz varsa cam bardakta da veriyorlar. Ama orjinal servisi çok güzel. Hafif yeşil elmalıymış gibi çok hoş bir tadı var. Hele Namur kalesine şehir merkezinden dolanıp yürüyerek çıktıysanız ve doğal olarak yürüyerek indiyseniz, o zaman bu bira süper oluyor :)

WATERLOO DOUBLE 8 DARK: (Aynı yürüyüşün sonunda bunu Seçkin içti, ben ucundan tadına baktım) Alkol oranı % 8.5. Hafif kavrulmuş malt ve şerbetçiotundan yapılıyor. Hafif karamelize bir tadı var. Servis aynı şekilde, özel kadehlerinde yapılıyor. (Belçika'da her biranın kendi bardağı var, ve evet o kadar çok bardak var ki...)

Waterloo biraları eskiden, savaşçılar için ve nekahat dönemindeki hastalar için üretlirmiş.

HOEGAARDEN: Çok güzel bir buğday birası. Beyaz bira. İçimi çok güzel, yumuşak. Tadının özelliği ise portakal kabuğu, kişniş ve baharatlardan geliyor. Alkol oranı % 4.9. Dışarıda bu birayı içmek isterseniz altıgen bir bardakta geliyor, orjinal servis şeklli buymuş. Ama evde tüketirseniz istediğiniz bardağa koyup  içebilirsiniz :)

1 yorum: