15 Mayıs 2011 Pazar

KING TUT YA DA TUTANKHAMUN

Mısır en çok görmek istediğim yerlerden biri. Umarım birgün fırsatım olur görmek için. 20 Nisan'da Brüksel Expo'da Tutankhamun'un Hazinesi ve Mezarı'nın sergisi açıldı. Ve yanılmıyorsam 6 Kasım'a kadar da açık kalacak.

Sergilenen eşyalar ve mumya tabiki orjinalinin harika birer kopyası. Seçkin'in dediğine göre Mısır'dakinden çok daha iyi sergilenmiş burada. Sunum gerçekten çok güzeldi. Biletinizi alıp girdiğinizde size bir adet audioguide veriyorlar. Bununla dinlemek istediklerinizin numarasını girip dinliyorsunuz. 


İlk lobi genel olarak fotoğraflardan oluşmuş bir bölüm, Rosetta taşı ve tabi birde Tutankhamun'un bir heykeli var. Arkeologlar heykeli buldukları zaman kim olduğunu anlayamamışlar, Allah'tan Mısırlılar ileri görüşlü insanlarmış ki heykelin arkasına kim olduğunu yazmışlar. Rosetta taşı ise hiyeroglif yazısını çözülmesindeki temel taş. Bu taş üzerinde 3 dilde yazılmış bir yazı var ve Hiyeroglif dışında yazılmış diğer iki dilden bir tanesinin daha önce tamamen çözülmesi sayesinde Hiyeroglif çözülebilmiş.













Buradan sonra ikinci bölümde mezarda bulunan eşyalar ve hikayeleri anlatılmaya başlanıyor. Sonra mezarının hikayesini dinliyorsunuz. Mezarı hayli ilginç. Mumyanın bulunduğu tatmamı altın mezar, taş bir kutunun içinden çıkmış. Taş kutu altın kaplamalı bir kutu içinden çıkmış. O kutu başka bir kutudan, o başka kutu da başka bir kutudan. Kutu kutu içinde yani.

Mumyanın içinde durduğu altın kutu ve
taş mezar
Kutu kutu içinde 

Gördüğüm herşey çok etkileyiciydi.
Eşyalar hiç zarar görmeden ve eksiksiz çıkarılmış, Kahire Müzesine götürülmiş. Eksiksiz çıkması önemli çünkü mezar hırsızları bir çoğunun mezarını soyup soğana çevrilmiş.



Tutankhamun, mezarı ve eşyaları eksiksiz bulunan tek firavun. Bu, kendisini günümüzde önemli kılan sebeplerden biri. Kendisinin çocuk yaşta ülkenin başına geçmesi, onun ülkeyi yönettiği çok kısa dönemde ülke en güçlü dönemlerinden birini yaşamış. Babası IV. Amenotep tarihteki ilk tek tanrılı Aton dinini kurmuş ve Mısır'daki tanrıları tek tanrıda birleştirmiş. Asıl ismi Tutankhatun iken tekrar çok tanrılı dini getirmiş ve  adını Tutankhamun (tanrı Amun'un yaşayan temsilcisi) olarak değiştirmiş. Yarı kızkardeşiyle evlenmiş ve ölü doğmuş iki çocuğu olmuş.


Çocuklarının mumyaları. Bunlarda
iç içe çıkmış.


Kendisi de 19 yaşında ölmüş. Ölüm sebebi ise bacaklarındaki kırıklar nedeniyle mikrop kapması.

Bu yazı biraz fazla -miş'li, -muş'lu oldu ama asıl amacım size Tutankhamun hakkında bilgi vermek değil. Merak ediyorsanız wikipedia diye birşey var. Sergiden haberdar olun istedim.

Buralara kadar gelirseniz ben bu sergiye gitmenizi öneririm. Serginin yeri (Expo diye yazdım ama açık adres lazım olursa bakarsınız) ve ücretlerini  www.kingtutbrussels.be  sayfasından öğrenebilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder