27 Haziran 2011 Pazartesi

BİR DOUDOU (DUCASSE DE MONS) FESTİVALİNİN ARDINDAN

Doudou Festivali Mons yöresinin en önemli festivali. Adını ilk duyduğumda aklıma güvercin hayvanının ataları gelmişti ama tabiki alakası yokmuş.

Yaklaşık bir hafta boyunca hergün değişik etkinlikler yaptılar. Pazar günü ise (ayın 19'u idi) festivalin en önemli günü idi. Saint George ve ejderin sembolik savaşının olduğu gün. (le combat dit lumeçon) Savaşta yeralan diğer karakterler ise köpek-adamlar ve sarmaşık-adamlar. Köpek adamlar Saint George'a, sarmaşık adamlar ise ejdere yardım ediyorlarmış. Ancak bu savaştan önce, yokuş başındaki Katedrale (Mons'u bilenler yokuş başındaki Katedrali de bilirler:) ) bir sunak çıkarılması gerekiyor. Oldukça ağır olan bu sunak at arabası ile çıkartılmaya çalışılıyor. Eğer atlar çekerek çıkartamazsa halk yardım ediyor, eğer halkın yardımı ile de sunak çıkarılamazsa o senenin kötü geçeceğine inanıyorlar. 1803 Fransız İhtilali, 1914 Birinci Dünya Savaşı ve 1940 İkinci Dünya Savaşı'nın olduğu yıllarda çıkartılamamış.  Bu sene sunak çıkmış olmalı ki kötü bir haber duymadık :)

Ejderle savaş sırasında, ejder kuyruğu ile halka da saldırırmış dolayısıyla beyazlı adamlar dışında halka da bu savaşa dahil oluyormuş. Bu nedenle ejderin kuyruğundan kıl koparabilmek çok önemli. Eğer ejderin kuyruğunda kıl koparabilirseniz sene sizin için de çok iyi geçiyormuş.












Bu olayın yapıldığı gün hava gayet soğuk ve yağışlı idi burada. Bizde Köln'de Dom'u defalarca tavaf etmenin yorgunluğundan kalkıp gidemedik bu savaşa. Pazartesi günü akşamüstü Mons merkeze indiğimizde bir gürültü koptu, bando - mızıka çalmaya başladı ve bir anda yeşil kocaman bişi çıkıverdi karşımıza. O ne?!! Ejder!!!


Kaçırdığım için üzüldüğüm ejderi karşımda görünce çok sevindim. Yeniden bir savaş oldu mu bilmiyorum ama en azından ejderle karşılaşmak güzel oldu. Hayvanın kuyruğu yoluk yoluk olmuş. Ama hala bir miktar kıl vardı ve ejderi taşıyanlardan en sondaki (yani kuyruktaki) etraftakilere kalan kılları dağıtıyordu. Demek ki hayvanın kuyruk kılını savaşmadan güzellikle de alabiliyormuşuz. :))

Bu festivalin anısına tabiki bir sürü ejderli hatıra eşyası vardı çarşıda. Aklınıza gelebilecek herşey. Bu kutlu hafta boyuncada bütün dükkanlarda indirim vardı. Ama almaya değecek birşey var mıydı işte orası tartışılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder